Eos R5 ervaringen en bijzonderheden

Aanschaf.

Omdat ik altijd al DSLR camera’s gehad/gewend was wilde ik de stap naar MILC camera’s zo lang mogelijk uitstellen.
Tot ik vorig jaar las dat Canon bezig was met een spiegel-loze camera als opvolger voor de bekende Canon 5D IV, ipv de 5D V. Wat een logische volgende stap zou zijn.
Toen werd mijn interesse gewekt, zeker toen langzaam aan de specificaties naar buiten kwamen.
Het zou de Canon camera knaller worden van 2020, en dat is ook gebeurd, zo erg zelfs dan Canon de productie niet bij kan benen.
De tekorten blijven zelfs al aanhouden sinds een half jaar na introductie en verkoop.
Ik zelf heb hem ge-pre-ordered op moment van release. Juni was het zo ver, ik kon mijn Eos R5 ophalen!

Eerste indruk (met EF glas)
Ik weet nog dat ik onderweg was naar een verjaardag en die dag de R5 op ging halen, een spannend moment !
Op de verjaardag kon ik het niet laten om even de camera te hand te nemen. Wat me het eerste opviel was de zeer snelle autofocus,
de zeer heldere en fijne EVF en de 100 procent bedekking van de autofocus punten over de sensor.

Iso prestatie.
Die avond gelijk even wat test-foto’s geschoten op hoge iso omdat de R5 dat zelfs beter zou doen dan de 5D IV. En die was al erg goed op hogere iso’s. En inderdaad de foto’s die ik maakte op iso 10000 zagen er zeer belovend uit!
de foto hier naast is een 100 procent crop en geschoten op iso 10000.

iso 10000

Dynamisch bereik.

Ook een belangrijk ding in de fotografie is het dynamisch bereik van de sensor. Dat bereik bepaalt van donker tot licht welke waarden je camerasensor kan registreren. Dat bereik wordt aangegeven in ‘stops’. Ter vergelijking: het menselijk oog heeft ongeveer 20 stops aan dynamisch bereik beschikbaar, de beste camera’s tegenwoordig rond de 15.
Hier zou ook een flinke verbetering zichtbaar moeten zijn volgens Canon, de 5D IV heeft een dynamisch bereik van 13.8 stops. De R5 zou volgend Canon daar met ruim een stop overheen gaan. Dit houd in dat het dynamisch bereik van de R5 zelfs beter is dan die van de veel duurdere Eos 1Dx III die heeft namelijk een dynamisch bereik van 14.4 stops. Mooi en goed nieuws, ook dat heb ik zelf getest en moet zeggen het dynamisch bereik is fantastisch! en stelt zeker niet teleur! Al moet ik er wel bij vermelden dat het iets anders werkt in Lightroom als dat je gewend was. Of dat aan Lightroom ligt weet ik nog niet of dat Adobe de software nog iets moet aanpassen. Normaal zet je het schuifje “schaduwen” helemaal open naar 100 procent. Als je dat met de RAW files van de R5 doet ziet je wel dat de schaduwen op gaan lichten maar niet zo als bij de 5D IV bv. Maar strek je het schuifje “zwarte tinten ook iets open dan zie je dat de schaduwen echt open gaan. Hier onder zie je een voorbeeld van een voor en na bewerkte foto. Dit is een enkel shot! de linker is ver onder belicht (dacht 4 stops) en dit gecorrigeerd in Lightroom. Je ziet dat er niets mis is met het dynamisch bereik van de R5.

Voor

Na

Snelheid en autofocus.

Dit is ook iets wat me erg aansprak toen deze camera aangekondigd werd, zijn snelheid en geweldige autofocus. Uiteraard moest dat allemaal nog getest worden door critici en reviewers. Na een hoop gelezen te hebben en veel reviews gezien te hebben dacht ik dit kon wel eens heel erg interessant worden, heeft de 1dx3 een echte concurrent ? Ik denk van wel! even een korte lijstje met specs.

Specs

FPS door zoeker
AF punten
Eye AF
high pass AA
AF coverage

Specs

Iso
Video
EVF
Raw buffer
Wifi
AA filter
Body
Back lcd
Top LCD

Specs

Iso
Video
EVF
Raw buffer
Wifi
AA filter
Body
Back lcd
Top LCD
FPS
Focus peaking

1Dx III

14
191
NO
YES
60 procent

R6

102000
4K
3.69 mil. pix.
240
2.4 GHz
old 4 points
polycarbonaat
1.62 mil. pix.
NO

5DIV

32000
4K 24 fps
OVF
21
2.4 GHz
old 4 points
magnesiumlegering
1.62 mil. pix.
YES
7
NO

VS

Eos R5

20
5940
YES
YES
100 procent

Eos R5

51200
8K, 4K 120 P
5.76 mil. pix.
180
5 GHz
high pass 16 points
magnesiumlegering
2.1 mil. pix.
YES

Eos R5

51200
8K, 4K 120 P
5.76 mil. pix.
180
5 GHz
high pass 16 points
magnesiumlegering
2.1 mil. pix.
YES
20
YES

Je ziet qua specs dat de R5 zijn mannetje staat tegen de veel grotere broer. De autofocus is erg snel met EF objectieven, mijn EF600/F4 L IS II is zonder extender zelfs sneller op de R5 dan op de 5D IV. Met extender is de 1DX3 wat sneller.
Dit kun je oplossen door je lens te beperken met focus afstand. Zet je op de R5 bijbehorende objectieven, dus RF lenzen dan is de R5 echter veel sneller.
Na een week of 2 werken met de R5 heb ik al besloten om mijn 1DX2, 1DX3 en de 5D IV te verkopen. Niet omdat ik het geld nodig had maar omdat ik van me zelf wist dat ik die camera’s in de kast liet staan. En nu was de tijd om voor het nieuwe Canon systeem te gaan, de MILC ofwel Mirrorless Interchangeable Lens Camera.
En tot op de dag van vandaag heb ik geen milliseconde spijt gehad van mijn keuze.


Wat zijn de voorwaarden voor opnamen met de maximale opnamereeks tijdens continu-opnamen met hoge snelheid? (EOS R5)

Als de sluitermodus is ingesteld op [ Mechanisch ] of [ Elec. 1st-gordijn]
  • Bij gebruik van RF-lenzen of sommige compatibele EF-lenzen, de snelheid van continu-opnamen [ ](hoge-snelheid continu schieten+) en [ ](hoge-snelheid continu schieten) veranderingen in maximaal drie fasen zoals in de onderstaande tabel als reactie op factoren, zoals batterij type/resterende capaciteit , gebruik van batterij grip/draadloze file transmitter, aantal batterijen in gebruik, gebruik van een DC coupler/USB power adaptor, gebruikte lens, temperatuur, en of de ingeboude WI-FI in of uitgeschakeld is, etc.


12-20 FPS

Icon Display Continuous shooting speed (Approx. shots/sec.)
Green White White (Blinking)
12 9.2 6.8
For [Elec. 1st-curtain] 8.0 6.0 4.9
For [Mechanical] 6.0 5.1 3.9
3.0
Battery Grip BG-R10 (sold separately) Power Source Temperature Wi-Fi Settings Remaining Battery Capacity Lens Used
OFF Battery Pack LP-E6NH Room temperature (+23℃) OFF Approx. 60% or higher When RF lenses or certain EF lenses are used*
DC coupler DR-E6 (sold separately) 0℃ or higher
ON LP-E6NH (2 pcs.) Room temperature (+23℃) Both battery packs at approx. 60% or higher

Accuduur

Er werd in het begin erg kritisch over gesproken dat Canon opgaf dat je met een volle acculading maar 390 foto’s zou kunnen maken, Dat is erg kort. Al gauw bleek dit (zoals wel vaker) en storm in een glas water te zijn.
Ik gebruik zelf de camera met de grip (BG-R10) eronder met daarin 2 originele accu’s.
Daarmee haal ik ruim 3200 foto’s, en zou dus makkelijk een hele dag mee kunnen werken. Uiteraard heeft de accuduur invloed op diverse dingen, zoals: hoe vaak kijk je foto’s terug, laat je de LCD vaak aan staan enzo.
Zelf was ik blij verrast toen ik zelf kon ervaren dat je veel meer foto’s kon schieten dan de opgegeven 390.

Scherpte.

Hierover kunnen we heel kort zijn, die is fenomenaal !
De scherpte van de R5 overtreft die van de 1DX2, 1DX3, en ook die van de 5D IV.
Door de 45 megapixel sensor leg je ontzettend veel detail vast.
Hierdoor kun je ook een enorme crop toepassen en toch nog een zeer scherpte foto overhouden.
Dit is bijvoorbeeld erg welkom als je de camera voor wildlife zou gebruiken, zoals vogels die altijd te ver weg zitten.
In de camera kun je de crop modus aanzetten, dit houd in dat je dan met een “APS-C” camera werkt.
Gezien dat je dan met een 1.6x crop werkt. Uiteraard kan dit ook achteraf in bijvoorbeeld Lightroom.
Als je de crop functie toepast hou je ongeveer 18 megapixel over van de 45 megepixels.
hiernaast een voorbeeld foto die de scherpte laat zien, dit is een 100 procent crop!
Eos R5 met de ouder type 70-200 F4 non-IS

Hoge iso prestatie.

De sensor van de R5 is compleet opnieuw ontwikkeld (in tegenstelling tot die van de R6, deze komt uit de 1Dx III)
En heeft een enorme stap voorwaarts genomen op gebieden zoals dynamisch bereik, scherpte, en zeker iso prestatie.
Daar gaan we even dieper op in.
De R6 heeft een stop voordeel in de iso prestatie tov de R5, Dat is ook logisch omdat de R6 veel minder pixels heeft en dat ten goede komt aan de iso. Aan de andere kant, De R5 is al zo ongelofelijk goed met de iso prestatie dat je je af moet vragen of je wel de R6 nodig bent voor die nog hogere iso’s. Ik Heb een R5 en wou er een R6 bij kopen voor de iets betere ruis prestatie, maar de fotozaak attendeerde me erop dat ik dan 3000 euro zou betalen voor 1 stop betere ruis! de rest van de specificaties zijn allemaal in het voordeel van de R5. Daarom besloot ik de R6 te annuleren en er een mooie RF 15-35 F2.8 L lens voor in de plaats mee te nemen.
Een betere keus bleek achteraf.
Terug komende op de prestatie van de R5. Met mijn eerdere camera(s) Eos 5DIV , 1Dx2 en 1Dx3 ging ik nooit zo heel hoog in de iso’s omdat dan naar mijn idee de ruis te erg was, Terwijl de 1Dx3 een iso monster is, of het komt door de grotere pixels dat het dan meer opvalt weet ik niet, maar ik ging met deze camera nooit hoger dan iso 12800 (echt de max) voor de 5DIV was mijn max iso 5000-6400 daarna was het einde foto voor mij.
Met de R5 durf ik en ga ik veel hoger, tot iso 20000-32000 als het nodig is, en het verbaast mij dan nog hoeveel scherpte en detail ik in de foto’s overhoud! Standaard kom ik met deze camera al niet meer onder de iso 1000.
Hieronder heb ik een 4 tal voorbeelden op iso 20000. De foto’s zijn door lightroom geweest maar niet bewerkt met een anti ruis reductie programma zoals bv Topaz-Denoise.  Het is puur gedaan met Lightroom.
LET OP ! ook hier geldt dat de foto’s niet zo goed tot hun recht komen i.v.m verkleinen en de enorme compressie die gebruikt word om de foto’s te plaatsen.

Kuifmees iso 20000

Grote bonte specht iso 20000

Roodborst iso 20000

Kuifmees iso 20000

IBIS en handheld fotograferen.

Dit is Canon zijn allereerste Camera met een IBIS (In Body Image Stabilisation) en daar was ik ook heel erg nieuwsgierig naar of dat toegevoegde waarde had. Het is mogelijk om tot en met 8 stops IS te verkrijgen. Dit is uiteraard ook afhankelijk van meerdere factoren. Zoals hoe stil is je eigen hand. als je van je zelf al heel erg trilt zou dit geen 8 stops zijn.
Ik heb van mij zelf een redelijke stille hand en kan goed uit de hand werken met lange lenzen. Ook hier spelen factoren mee zoals het weer. Bij zeer bewolkt weer zal je niet snel een vogel in vlucht scherp op de foto krijgen als je met 840mm uit de hand schiet.
het is mij gelukt om met 1200mm op 1/125 een haarscherpe foto te maken i.c.m. de R5 en de EF600/F4 L IS II + een 2x extender.
OOK heb ik een testje gedaan met de volgende combinatie: R5 + EF600/F4 L IS II + 2x extender EN ook nog een 1.4x extender erbij tussen, totaal 1680mm UIT DE HAND. Deze foto is wel op een kortere sluitertijd genomen.
hieronder zal ik de foto’s plaatsen met de exif gegevens erbij.
LET OP: de foto’s zullen hier minder scherp te zien zijn door de compressie die ik moet gebruiken voor de website. Ook is de kwaltiet terug gezet naar 70 procent tov het origineel. Je kunt er dus vanuit gaan dat de originele bestanden een heel stuk scherper zijn.
De foto’s hier onder zijn nagenoeg 100 procent crops van de originele grootte.

Lens compatibiliteit.

Laatst las ik dat iemand vragen had over welke lenzen 12 FPS Frames Per Seconde) deden op een R5 en R6. Gezien niet alle (“oude”) lenzen dit bieden. hier onder een lijst dit aangeven welke wel 12 FPS doen. is ook te zien aan de groene “FPS+” logo in de view finder.

EF Lenzen ondersteund 12 Shots/Sec. Continu schieten De EF lenzen die 12 FPS ondersteunen zijn als volgt.
Met de  drive mode op (High-speed continuous shooting+), De EF lenzen die 12 FPS ondersteunen zijn als volgt. (van July 2020).


EF24mm f/2.8 IS USM
EF28mm f/2.8 IS USM
EF35mm f/1.4L II USM
EF35mm f/2 IS USM
EF40mm f/2.8 STM
EF50mm f/1.8 STM
EF85mm f/1.4L IS USM
EF100mm f/2.8L Macro IS USM
EF300mm f/2.8L IS II USM
EF400mm f/2.8L IS II USM
EF400mm f/2.8L IS III USM
EF400mm f/4 DO IS II USM
EF500mm f/4L IS II USM
EF600mm f/4L IS II USM
EF600mm f/4L IS III USM
EF8-15mm f/4L Fisheye USM
EF11-24mm f/4L USM
EF16-35mm f/2.8L III USM
EF16-35mm f/4L IS USM
EF24-105mm f/3.5-5.6 IS STM
EF24-105mm f/4L IS II USM
EF24-70mm f/2.8L II USM
EF24-70mm f/4L IS USM
EF70-200mm f/2.8L IS II USM
EF70-200mm f/2.8L IS III USM
EF70-200mm f/4L IS II USM
EF70-300mm f/4-5.6 IS II USM
EF70-300mm f/4-5.6L IS USM
EF100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM
EF200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x
EF-S24mm f/2.8 STM
EF-S35mm f/2.8 Macro IS STM
EF-S10-18mm f/4.5-5.6 IS STM
EF-S15-85mm f/3.5-5.6 IS USM
EF-S18-55mm f/3.5-5.6 IS STM
EF-S18-55mm f/4-5.6 IS STM
EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS USM
EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS STM
EF-S55-250mm f/4-5.6 IS STM

Dit is de lijst met lenzen die de continu-opnamesnelheid van max. 20 fps (van July 2020).

RF15-35mm F2.8 L IS USM
RF24-70mm F2.8 L IS USM
RF24-105mm F4 L IS USM
RF24-240mm F4-6.3 IS USM
RF28-70mm F2 L USM
EF14mm f/2.8L II USM
EF20mm f/2.8 USM
EF24mm f/1.4L II USM
EF28mm f/1.8 USM
EF35mm f/1.4L USM
EF50mm f/1.2L USM
EF50mm f/1.4 USM
EF85mm f/1.2L II USM
EF85mm f/1.8 USM
EF100mm f/2 USM
EF100mm f/2.8 Macro USM
EF135mm f/2L USM
EF135mm f/2L USM + Extender EF1.4x III
EF135mm f/2L USM + Extender EF2.0x III
EF200mm f/2.8L II USM
EF300mm f/2.8L IS USM
EF300mm f/2.8L IS II USM + Extender EF2.0x III
EF300mm f/4L IS USM + Extender EF1.4x III
EF300mm f/4L IS USM + Extender EF2.0x III
EF400mm f/4 DO IS USM
EF400mm f/4 DO IS II USM
EF400mm f/4 DO IS II USM + Extender EF2.0x III
EF400mm f/5.6L USM
EF400mm f/5.6L USM + Extender EF1.4x III
EF400mm f/5.6L USM + Extender EF2.0x III
EF500mm f/4L IS USM
EF500mm f/4L IS II USM
EF500mm f/4L IS II USM + Extender EF2.0x III
EF600mm f/4L IS USM
EF600mm f/4L IS II USM
EF800mm f/5.6L IS USM
EF800mm f/5.6L IS USM + Extender EF1.4x III
EF800mm f/5.6L IS USM + Extender EF2.0x III
EF8-15mm f/4L Fisheye USM
EF16-35mm f/2.8L III USM
EF16-35mm f/2.8L II USM
EF16-35mm f/2.8L USM
EF16-35mm f/4L IS USM
EF17-40mm f/4L USM
EF24-105mm f/4L IS II USM
EF24-105mm f/4L IS USM
EF24-70mm f/2.8L II USM
EF24-70mm f/2.8L USM
EF24-70mm f/4L IS USM
EF28-105mm f/3.5-4.5 II USM
EF28-300mm f/3.5-5.6L IS USM
EF70-200mm f/2.8L IS USM
EF70-200mm f/2.8L IS II USM
EF70-200mm f/2.8L IS II USM + Extender EF2.0x III
EF70-200mm f/2.8L IS III USM
EF70-200mm f/2.8L USM
EF70-200mm f/4L USM
EF70-200mm f/4L USM + Extender EF1.4x III
EF70-200mm f/4L USM + Extender EF2.0x III
EF70-200mm f/4L IS USM
EF70-200mm f/4L IS II USM
EF70-200mm f/4L IS II USM + Extender EF1.4x III
EF70-300mm f/4-5.6 IS II USM
EF70-300mm f/4.5-5.6 DO IS USM
EF100-400mm f/4.5-5.6L IS USM
EF200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x
EF200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x + Extender EF1.4x III
EF200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x + Extender EF2.0x III
EF200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x: With built-in Ext.1.4x + Extender EF1.4x III
EF200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x: With built-in Ext.1.4x + Extender EF2.0x III